Laserbehandling

Kortfattat beskrivet är laserbehandlingen en behandling på cellnivå för att påskynda läkning och minska smärta. Laserljuset påverkar det lokala immunförsvaret, cirkulation i blod, lymfkärl, ämnesomsättning i celler och utsöndring av olika ämnen t.ex. endorfiner och prostaglandiner. Lasern är bra på problem av djupare slag som smärttillstånd och inflammationer i leder, muskler och senor. Exempel är onda ryggar, axlar, knän, tennisarmbågar eller idrottsskador. Laserbehandlingen fungerar oavsett om problemen uppstått genom förslitning, överbelastning eller annan orsak.

Läkningstiden för akuta skador som exempelvis muskelbristningar, stukningar av fot- och handleder kan reduceras med upp till 75%.

medicinsk laser

Gör det ont?
Nej, snarare tvärt om. Laserbehandling är mycket avslappnande. Däremot kan det hända att en smärta kan öka eller uppträda 6 – 24 timmar efter en behandling. Detta beror på att laserljuset sätter igång läknings-processer. Det är bra om så sker för då vet man att patienten reagerar på behandlingen och det gör inte alla. Se nedan. Speciellt vid problem av mer kronisk natur kan denna igångsättningssmärta uppträda. Den brukar gå över efter någon dag men kan i enstaka fall stanna längre.

Bör man iaktta något efter behandlingen?
Laserljuset ger ofta en direkt smärtlindring. Då är det viktigt att veta att smärtan kan komma från en skada som i regel kan ha resulterat i en inflammation. Smärtan hindrar då en överbelastning och laserns smärtlindrande effekt kan därför leda till överbelastning med en försämring som följd. Det är därför mycket viktigt att patienten inte belastar leden, senan etc innan terapeuten ger klartecken.

Vad är chansen att bli bra?
Alla reagerar inte lika på laserbehandling. Man märker i regel en reaktion inom 1 till 5 gånger. Vissa reagerar starkt och nästan omgående, andra behöver fler behandlingar. Ca 10 % reagerar inte alls eller så lite att man måste konstatera att laserbehandling inte är rätt metod. Vissa problem lämpar sig mer för laser än andra.

Resultat av laserterapi
Laserterapi är smärtfritt men kan ibland upplevas som en svag stickande eller värmande känsla. Själva behandlingen tar normalt sett 10-30 min, beroende på storleken på behandlingsytan. En bra behandlingsintervall är 2ggr/ vecka i tre veckor. 10-30 min/ gång

225 – 450:-/ gång

 

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress